Yangın kadar müstacel durumlarda dâhilen ferah bir dokunuşla açılabilen Yangın Kapısı Kilidi normal durumlarda bapnın açılmasını önleyici özellikte üretilmektedir. Yangın merdivenlerine ulaşıma hail olmayan bu kilitler yalnızca yangının menfi etkilerini mideeriye hapseder.
İçeriden itilerek dünyaarı yakın suhuletle açılan ve cıvıl cıvıl grupların esenlıklı bir şekilde binaları ayrılma etmesini sağlayan yangın kapısının gösteren levhalar Türkçe “ÇIKIŞ”, İngilizce “EXIT” olarak ovalmaktadır.
Katıksız ve normal olan yanan bir binaya girmemektir. Fakat deruneride giranbaha bir varlığını unutan kişilerin bir müdrike adrenalin ile girmeye çtuzakışması henüz hazırlık alınmamış binalarda yangın kapkaloriın bu özelliği ile engellenmesini esenlamaktır.
Bu da müstacel durumlarda henüz bir küme insanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlar. Merdivenler hatta ergonomik düşüncemlara malik olup, kullanıcıların kolay inebilmeleri dâhilin basamaklarında kaymaz yüzeylere ve tendürüst tutacaklara sahiptir.
Hatta yeni yönetmelikte, binaların yangın dayanıklılığına merbut şartlar da yenilenmiştir. Binanın yangına ne kadar dayanıklı olduğu, yangın esnasında binaların çevresindeki öbür binalara ne derece tesir edeceği kabil konulara detaylı olarak bileğinilmektedir.
Bu kapılar, yangın esnasında insanların ve mülklerin tahliyesini hızlandırarak, Yangın merdiveni kapısı yangın merdivenlerine ve başka emin alanlara erişimlerini kolaylaştırır. Başkaca, yangının yayılmasını engelleyerek, başka alanlarda da hasarın azaltılmasına yardımcı olurlar.
Yangın bapları özellikleri dayalı mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir çıbanlık şeşnda derlenmiştir. Binaların yangından korunması üzerine yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
ve kontrolleri konstrüksiyonlmalı, aksayan yanları giderilmelidir. Denetimlerde de buna son perese özen edilmektedir. Medyaya yansıtaraf ve yangın bapsı nedenli sevimli zayiatının olması bu mevzuya neden önem verilmesi gerektiğinin en önemli kanıtıdır.
– Yeni yangın yönetmeliği, binaların yangın alarm sistemlerinin elan çağdaş ve teknolojik hale getirilmesini ıztırari kılmaktadır. Bu sayede, yangının elan erken nüans edilmesi ve yangın söndürme meseleleminin daha hızlı gerçekleştirilmesi esenlanacaktır.
Camlı yangın bapları veya panik barlı yangın bapları diğer yangın kapısı türleri arasındadır.
Binada bulunan kişilerin ısı ve dumandan etkilenmeden dışarıya yahut yangın merdivenlerine yetişmesinı sağlayıcı Yangın Bapsı modelleri kendi içerisinde yalnızca kanatlı, çift kanatlı ve ürkü barlı Yangın Kapıları olarak sınıflandırılmaktadır.
Duman sızdırmaz özelliğe ehil olmaları ötürüsı ile yangın anında insanoğluın duman zehirlenmelerinden de korunmasını esenlar. Ivedili çıkış bapsı adı ile bile aşina bu baplar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde berenarı geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile biröte binada bulundurulması mecburi hale getirilmiştir.
Yangın Kapısı kanadı ve kasası arasında açılıp - kapanma sürecinin dört dörtlük şekilde alegori getirilmesini sağlayan mekanizmalara Yangın Bapsı Menteşesi denir.
Yangın durumlarında binalardan kişioğlu tahliyesini sağlayan personelin, temel kapı adına yangın kapkaloriı kullanması, olası güç zayiatını önlemektedir.